Is klank-ontspanning geschikt voor doven?

Afgelopen zaterdag opende Stichting Plotsdoven hun ontmoetingsdag met een klank-workshop. De doelstelling was om ieder het effect van trilling te laten ervaren. De deelnemers zaten op stoelen met de ogen open. De personen die de workshop gaven kwamen met instrumenten rond. Binnen de facebookgroep van Stichting Plotsdoven is een gesprek ontstaan hoe ieder dit ervaren heeft en proef ik indirect ook de vraag of klank-ontspanning geschikt is voor doven, aangezien ze in deze setting langdurig niets voelden.

Graag bespreek ik hier wat klank-ontspanning kan betekenen voor doven en hoe ik mijn klank-concerten vorm geef.

Elk klank-concert begin ik met een interactief gedeelte. Met elkaar brengen we in verband wat horen of niet-horen voor effect heeft op je lichaam, op je gedachten, op je emoties, op je zijn en welk effect dit heeft op je sociale leven. Meer informatie hierover staat beschreven in het e-book “Tips voor een gezond en actief leven met een gehoorverlies”. Vervolgens leg ik uit hoe klank-ontspanning op al deze gebieden de ontstane blokkades in je energiesysteem kan opheffen.

Het zenuwstelsel
Je hersenen communiceren (via het zenuwstelsel) met al je cellen in je lichaam. Als je een negatieve gedachte of een negatief gevoel hebt registreren je hersenen dit als een bedreiging. In het geval van o.a. eenzaamheid, buitengesloten voelen, afgewezen voelen, gaan er alarm bellen af; gevaar! Gevaar! Elke vorm van negativiteit brengt je lichaam in een vlucht en vecht status. Dit is van origine een vorm van zelfverdediging die je in staat stelt te handelen als je in gevaar bent. Zodra deze situatie voorbij is, hoort deze modus weer terug te gaan naar ontspanning. De overcompensatie waarmee slechthorenden en doven blijvend te maken hebben is echter een trigger om de modus op alarm te hebben staan. Zelfgenezing kan alleen plaatsvinden als je lichaam ontspannen is.

Hoe creëren wij samen ontspanning?
Dit is een combinatie van meditatie, energiewerk en klankwerk.

Meditatie
Als goedhorende, als slechthorende of dove is onze aandacht vaak gericht op de buitenwereld. We proberen de wereld om ons heen te begrijpen en goedkeuring van anderen te ontvangen. Deze meditatie nodigt je uit je aandacht naar binnen te keren. Het doof-zijn (afgesloten zijn voor geluiden) vormt in dit geval een voordeel. Om deze reden nodig ik de overige deelnemers uit hun hoortoestel of CI uit te doen.
Tijdens het interactieve gedeelte leg ik uit hoe je tijdens het concert “dat wat er IS” kunt omarmen met een glimlach. Negativiteit drukken we vaak weg, terwijl het gezien wil worden. Kijk naar wat er is! Wat wil er in jouw lichaam gezien worden? Geef het de ruimte, sta het toe er te zijn. Dus elke gedachte en elk gevoel. Ook als jij het bestempelt als negatief! Probeer het niet te veroordelen en het waar te nemen. Dit is het meditatieve gedeelte.

Energiewerk
De deelnemers liggen op matjes met de ogen dicht. Ondertussen bouw ik een energieveld op van liefde, licht en zuiverheid afgestemd op de aanwezigen en het moment. Bijvoorbeeld het weer en het tijdstip. De energie van een ochtend met een heldere lucht voelt anders aan dan een avond met onweer. Ieder persoon is uniek en heeft een unieke energie, in deze energie zit jouw verhaal opgeslagen. De optelsom van ieder persoon vormt een groepsenergie. Voel maar eens dat een groepje collega’s anders aanvoelt dan bijvoorbeeld de wandelgroep.

Klankwerk
Het klankwerk bestaat uit het verklanken van dat wat er IS. Deze energie van de groep voel ik en daar geef ik uiting aan door rond te lopen met instrumenten en mijn stem te gebruiken. Ik vul de ruimte met deze klanken. Ook al zijn deze klanken voor jullie niet hoorbaar of soms niet opmerkzaam toch reageert je lichaam op de trillingen. Alles is trilling. Zo ook je lichaam en zo ook ziekte (lichamelijke of emotionele klachten). Ergens is een frequentie die niet met de rest van je lichaam resoneert. Door een harmonische trilling aan te bieden wordt jouw lichaam herinnert aan harmonie. De trillingen brengen je organen en je waterhuishouding in je lichaam in beweging.

Het effect van klank op water is in beeld gebracht met foto’s door Robert Boerman. Klik hier om afbeeldingen te bekijken van verschillende frequenties.

Conclusie
Je lichaam komt in een diepe vorm van ontspanning en schakelt zelfhelende mechanismes in. Elk lichaam reageert anders. Je kunt de energie door je lichaam voelen stromen van je top tot je teen, maar je kunt ook misselijkheid of weg gestopte emoties voelen. Je lichaam laat aan jou zien, wat aandacht vraagt. De uitnodiging ligt er dan ook elke reactie met warmte te ontvangen.

Wil je graag deelnemen aan een klank-concert? Ter kennismaking bied ik deze GRATIS aan. Klik hier voor de data en praktische informatie. Ook ben je van harte welkom voor een individuele soundhealing.

Ik nodig deelnemers van de eerdere klank-concerten uit in het reactieveld hieronder hun ervaringen te delen.

Voor mensen die nog onbekend zijn met klank-ontspanning is hieronder ook ruimte voor vragen en opmerkingen. Je kunt deze ook mailen naar info@viaklank.nl

Warme groet,

Ernestine van de Pol
ViaKlank

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de social media iconen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk in aanraking komen met de waarde van klank-ontspanning!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *