leeg = vol

Wat Sadhaka zo bijzonder maakt is het fijne contact dat je daar met andere mensen hebt en dat je vol opgeladen weer naar huis gaat. “Wat zijn nou de elementen die hieraan bijdragen?”, vroeg ik mezelf af, toen ik mijn huis aan het leegruimen was.

Bezittingen
Het verbaast me dan ook niets dat het antwoord dat ik ontving over bezittingen ging. Al een aantal jaar op rij werk ik ’s zomers bij Sadhaka. Ik kom elke keer tot de conclusie dat ik prima zonder mijn spullen van thuis leef. Toch gooide ik ze bij thuiskomst niet weg. Ik ben mij bewust dat ik met mijn generatie ben opgegroeid in een periode dat alles voorhanden was. En we veel ook nog in meervoud hebben, gewoon omdat het kan.

Inmiddels weten we dat deze levensstijl alleen maar kan als dat hoge salaris nog steeds binnenkomt. En aan dat hoge salaris hangt een prijskaartje. Welke prijs betaal jij voor je salaris? Daarmee bedoel ik de bedrijfscultuur van hard en veel  werken, lange reistijd,  veel achter de computer, ons houden aan protocollen, vergaderingen, contact via de mail of mobiel i.p.v. werkelijke verbinding.

Een diepgaandere reden om (zoveel)spullen te bezitten is om de leegte op te vullen. De leegte die is ontstaan omdat we minder verbonden zijn met de natuur (elementen), de dieren, onze voorouders en zelfs de mensen om ons heen.

liefdevol

Een lange tijd was deze leegte niet zo opvallend. Maar hoe bewuster we worden, hoe meer mensen beseffen dat we op een punt zijn gekomen, dat het beschamend is. Zo kwam ik laatst bij een bushalte aan en groette ik de andere mensen die stonden te wachten. Ik kreeg geen contact, ze hadden hun koptelefoon op en keken zonder bezieling vooruit. Een praatje maken met vreemden zit er niet meer in, omdat iedereen naar zijn mobiel kijkt.

Verbinding
Bij Sadhaka word je gestimuleerd om de ander weer te ontmoeten, werkelijk contact te hebben met de ander. Daaraan gaat natuurlijk de stap vooraf dat je eerst bij jezelf komt. Dat wil wel lukken, aangezien je verzorgd wordt  met heerlijke maaltijden, een fijne plek om te overnachten, de natuur om je heen, de stilte ochtenden, yoga en/of creatieve activiteiten en het welness aanbod zoals massages en klank-ontspanning.

Het leven draait volgens mij niet om hoeveel spullen je hebt. Rijkdom kun je afmeten door stil te staan bij o.a. de volgende punten “in welke mate durf je het leven door je heen te laten stromen, de schoonheid in jezelf en in anderen te zien, de schoonheid van de natuur te zien, dankbaar te zijn, jouw liefde te delen en liefde te ontvangen, aanwezig te zijn in je eigen lichaam en aanwezig te zijn in de leegte?” Juist vanuit de leegte ontstaat creatie. Vanuit de stilte spreekt je innerlijke stem tot jou.

creeer in liefde (1)

Ik ben er voor mezelf achter gekomen, dat mijn innerlijke stem bedolven raakt onder de spullen. In mijn eentje in de natuur is deze stem het duidelijkst aanwezig. Hoe meer ik aanwezig durf te zijn in  mijn baarmoeder, hoe zachter ik ben, hoe meer ik thuis kom bij mijn essentie en hoe duidelijker mijn intuïtie spreekt. Nu ik ben gaan samenwonen heb ik zo min mogelijk spullen meegenomen. Wel heb ik de kunstwerken meegenomen die ik bij Sadhaka heb gemaakt. Zij herinneren mij aan belangrijke levenslessen:

  • Houd je hoofd in de hemel, je voeten stevig op de grond en jij er tussenin.
  • Wees liefdevol voor jezelf, anderen en je omgeving
  • Creëer in liefde

Houd je hoofd in de hemel,je voeten stevig op de grond en jij ertussen in.

Tijdens de retraite “Ik mag er zijn” ontmoet je de leegte in jezelf en zul je ontdekken hoe vol het daar is. Je kunt je nog aansluiten bij de groep deelnemers die zich al hebben aangemeld. Deze retraite is van 16 juli t/m 23 juli in hartje Frankrijk en is in het Nederlands, maar met name in de meest universele taal die er is: Via Klank!

Wat is jouw reactie op de vragen die ik deze column stel?

In liefde,

Ernestine van de Pol

Andere activiteiten met Ernestine

Rite of the womb
In Nederland kun je bij Ernestine deelnemen aan de “Rite of the womb” om in contact te komen met jouw innerlijke stem. Je brengt heling op jouw baarmoeder, jouw gehele vrouwenlijn en aan Moeder Aarde. Dit ritueel ondersteunt Ernestine met helende klanken.

 

Kinderwenscirkel 
De klanken van mijn inheemse muziekinstrumenten en mijn stem brengen healing aan alle kinderen in de baarmoeder en hun (toekomstige) ouders, aan mensen die graag hun kinderwens vervuld zouden willen en aan zielen van miskramen.

Of boek een individuele (klank)sessie bij Ernestine van de Pol in Tilburg of schrijf je in bij haar ViaKlank on tour route voor een healing bij jou thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *