Liefde als basis van een (samengesteld) gezin

De sleutel van het succes van mijn relatie is dat mijn partner en ik veel tijd besteden aan liefdevolle aanrakingen. Onze energieën versmelten daarin. Als we dit vergelijken met andere gezinnen lijkt het daar bij anderen vaker bij in te schieten, vanwege de haast van de samenleving. Dat zal mij niet overkomen, was mijn overtuiging. Maar is dat wel zo?

Deze zomer werk ik bij Sadhaka. Ik noem dit een bubbel, een wereld op zich, waar veel aandacht wordt besteed aan liefdevol zijn naar jezelf en je omgeving. Ik voel mezelf hierdoor steeds zachter en warmer worden en het is heerlijk om deze liefde ook te delen met anderen.

Na een aantal weken kwamen mijn vriend en zijn kinderen mij ontvoeren. Deze grap bedoelen zij positief. Ze hebben mij graag bij zich tijdens hun vakantie op een familiecamping een aantal kilometer verderop. Achteraf zie ik dat dit figuurlijk meer op een ontvoering lijkt dan ik in eerste instantie door had. Ik belandde namelijk in een hele andere wereld.

De wereld van Sadhaka ligt zo ver uiteen met het dagelijkse bestaan dat ik mezelf normaal gesproken een quarantaine tijd geef bij thuiskomst. Langzaam aan voeg ik mezelf dan weer in de maatschappij, maar nu werd ik uit Sadhaka geplukt en op een familiecamping gezet. Vanuit de basis was dit natuurlijk geheel vrijwillig en ik heb er absoluut naar uit gekeken! Maar ik heb onvoldoende vooraf stil gestaan bij de mogelijke gevolgen.

Zoals het op zo’n camping gaat was ik omringd door gezinnen met kinderen die de hele dag door speels herrie maken, lachen, gieren maar ook brullen, janken en zeuren.

“Door deze confrontatie heb ik mezelf dicht gezet”

Het effect was dat ik door deze confrontatie mezelf dicht gezet heb. Vervolgens had ik er last van dat ik de verbinding die ik anders zo sterk met mijn vriend voel, minder voelde. Daarbij zag ik mijn vriend genieten dat hij zoveel tijd aan zijn kinderen kon geven. In dit vele samen zijn (de kinderen gingen op hetzelfde tijdstip naar bed als wij), een gebrek aan privacy, vermoeidheid aan het einde van de dag en tal van andere onzin redenen, had ik voor mijn gevoel te weinig tijd besteed aan intieme verbinding.

Terug bij Sadhaka nam ik deel aan een middag van de tantra waarin we elkaar een healing gaven. Een healing is namelijk aan ieder toe besteed. Je hoeft hiervoor alleen liefdevol volledig aanwezig te zijn bij jezelf en bij de ander. Ter voorbereiding hebben we aandacht besteed aan het creëren van een fijne plek. In dit geval een paar matjes en een doek. Binnen 20 minuten was ik weer volledig zacht.

Ik huilde intens van verdriet, dat ik deze maximale liefdevolle staat met mijn vriend en de kinderen niet heb kunnen delen. Een jaar lang hebben we uitgekeken om een week met de kinderen samen op vakantie te zijn (we vormen een samengesteld gezin) en nu ben ik zelf in de valkuil gestapt, net als die andere ouders. Ik begrijp nu dat het die andere ouders overkomt dat ze de één na de andere reden hebben dat ze te weinig tijd met hun partner besteden voor intimiteit.

Begrijp me niet verkeerd. We hebben een fijne vakantie gehad. Ook de kinderen hebben intens genoten. Het gaat mij om de diepte. Het verschil tussen fijn en zaligheid. Op het moment dat ik in diepe verbinding en zachtheid ben, volgt het verdriet van de momenten dat ik daar niet was.

Ondanks mijn verdriet, ben ik dankbaar dat dit zich nu voordoet. Dit was mijn eerste fulltime week met de kinderen van mijn vriend erbij. Aan deze week kwam vanzelf een einde, waardoor ik tot mijn inzichten kwam en diep gemotiveerd ben het volgende keer anders te doen. Dit in tegenstelling tot als je een gezin hebt, dan sluipt de tijd voort en slijpen patronen steeds dieper in.

” Mijn liefdevolle zijn is het allerhoogste goed dat in mijn leven is”

 

Wil je weten wat ik hiervan geleerd heb?

De levensles die ik hieruit haal is, welke excuses we ook verzinnen, ieder heeft de verantwoordelijkheid zorg te dragen voor je eigen liefde. Mijn liefdevolle zijn is het allerhoogste goed dat in mijn leven is. Niet alleen voor mezelf, maar ook als ouder (mocht ik zelf nog een kind krijgen) of als begeleider van de kinderen van mijn vriend. Ik ben me ervan bewust dat mijn vriend en ik samen een fundament bouwen, een leefomgeving waarin de kinderen zich mogen ontplooien. Zij reageren hier zelfs op. Als ik er op die manier naar kijk, is geen enkel excuus nog geldig. Wat ik zaai, zal ik oogsten.

100_9130

Voor ieder is het verschillend wat je nodig hebt om deze liefdevolle staat te voelen en dit te kunnen delen. Een tweede is dat je weet wat je nodig hebt om dit ook te realiseren. Er zijn namelijk stemmetjes die je daarin zullen tegenhouden. Ter inspiratie deel ik wat mij zal helpen:

 • Herhaling, herhaling, herhaling: het onderhouden van dit gevoel van zachtheid, zodat ik het opmerk als ik daar weg van ben.
 • Ik ben bezig geweest met beeldhouwen, met als thema zachtheid. Dit beeld werkt voor mij als reminder.
 • Regelmatig afstand nemen om te voelen hoe het gaat.
 • Blijven communiceren met mijn partner, hoe het met ons gaat en wat er aangepast kan worden.
 • Wanneer ik merk dat Liefde niet vollop stroomt, dit prioriteit geven.

Zelfonderzoek

Welk fundament vorm jij samen met je partner?

Welke redenen heb jij voor jezelf om weinig intimiteit met je partner te besteden?

Wat voedt jullie fundament om in liefde te zijn en je liefde te delen?

Wat heb je concreet nodig om dit te realiseren?

Overvloed
Wanneer we liefde als prioriteit stellen, ben ik ervan overtuigd dat er meer stroming en overvloed voelbaar zal zijn. Wil jij graag meer intimiteit met je partner ? Ontvang dan samen een partner sessie van ViaKlank. Wil jij begeleiding in jouw of jullie proces? Informeer dan naar de mogelijkheden. De cursus “Ik mag er zijn” van 14 t/m 21 augustus bij Sadhaka, gaat ook over de liefde in jezelf en het delen daarvan. Je kunt je hiervoor nog aanmelden. Ervaringen van cursisten lees je hier.

Was dit blog herkenbaar voor jou en vind je dit waardevol? Deel dan graag dit blog en laat via het reactieveld onderaan dit blog jouw ervaring achter.

In liefde en licht,

Ernestine van de Pol

Andere manieren om te werken met Ernestine:

Contact met Ernestine

IMG-20160810-WA0000

Ik wil graag vrijblijvend contact opnemen>>
Klik hier om mij op de Facebook te bezoeken.
Blijf op de hoogte van activiteiten door je aan te melden voor mijn gratis online cursus Bewust creëren en mijn nieuwsbrief te ontvangen.

 

4 gedachten over “Liefde als basis van een (samengesteld) gezin

 1. Wanneer je samen een gezin gaat vormen verandert er ontzettend veel. Vooral een baby de eerste jaren slurpt je helemaal op. Ik denk dat alle ouders herkennen dat ruimte voor jezelf en voor elkaar, ver te zoeken is in die tijd. Maar wat er tegenover staat is de liefde voor je kind(eren). Die gaat nog veel dieper dan je je nu voor kunt stellen. En die liefde, die deel je samen, want je hebt samen dat kind op de wereld gezet. De vorm waarin je samen liefde ervaart en laat stromen veranderd, het gaat niet meer alleen om jullie twee. Het is zeker belangrijk om ook tijd voor jezelf en voor elkaar vrij te maken, maar dat dat er snel bij in schiet is niet zomaar een kwestie van slecht time management. De behoefte verandert ook, omdat het kind zelf de hoogste vorm van liefde is geworden tussen jou en je partner.

  • Lieve Janneke.
   Bedankt voor jouw bericht, in het delen van wat dit in jou geraakt heeft.
   Er zit een wezenlijk verschil in de situatie die jij beschrijft en die van samengestelde gezinnen, waarin je dus niet samen het kind op de wereld hebt gezet. Ik houd van de kinderen van mijn vriend, omdat ze een verlengstuk van hem zijn. Dat is een andere vorm dan de hoogste vorm van liefde tussen ons. In mijn blog schrijf ik niet over “zomaar een kwestie van slecht time management”. Ik schrijf over allerlei redenen die de mind verzint, om geen ruimte te creeren en weg te gaan van de zachtheid en zelfliefde. En hoe belangrijk zelfliefde is (zelfs in ouder/moederschap). Zelfliefde is een enorme krachtbron, die maar weinig mensen kennen. Sadhaka, is een plek die je hierin diep stimuleert. Je leven verandert hierdoor, aangezien je niet meer dezelfde plek inneemt, in de wereld als daarvoor. Dit hoor ik van velen die bij Sadhaka zijn geweest. Het integreren van deze zelfliefde en intimiteit is zeker belangrijk, voordat we weer overspoeld worden door de dagelijkse gang van zaken. Voor deze bewustwording dient mede dit blog.

 2. Ik snap de boodschap die je graag wilde overbrengen. Zelfliefde is heel belangrijk en ruimte voor jezelf creëren terwijl je een gezin hebt net zo. Want wanneer je het contact met jezelf verliest kun je ook geen goede verbinding maken met de anderen om je heen. De drukte van het gezinsleven maakt dit absoluut tot een uitdaging! En na een retraite is dit gat des te voelbaarder. Ik lees alleen ook bepaalde aannames waarin ik juist het essentiële verschil mis tussen het samengestelde gezin en een “gewoon” gezin. Dat wilde ik graag benadrukken, dat die twee niet te vergelijken zijn in de manier waarop je dan liefde kunt ervaren tussen elkaar en de kinderen en dit dus ook heel anders gaat stromen, waardoor intimiteit delen in een heel ander daglicht komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *