Zes luistertips voor de feestdagen

Vorige keer beschreef ik tips om de maand december vitaal te beginnen. Welke tips heb je toegepast en wat is daarvan het resultaat?

Tijdens de feestdagen zijn er veel gesprekken in gezelschap. Deze moeilijke luistersituatie kun je op de volgende manieren zelf positief beïnvloeden:

 • Zorg voor voldoende lichtval in de ruimte en zorg dat je niet tegen het licht in hoeft te kijken om het mondbeeld van je gesprekspartner te kunnen zien.
 • Zit met je beste oor aan de kant van je gesprekspartner.
 • Vraag in de loop van de avond van positie aan tafel te wisselen.
 • Zorg dat je toestellen goed onderhouden zijn. Belangrijk is dat deze vrij zijn van oorsmeer. Geef daarbij extra aandacht aan de microfoons. Zorg dat de batterij vol genoeg is en je reserve batterijen bij je hebt.
 • Voel bewust je eigen grenzen en geef je grenzen aan. Leg kort uit dat deze luister situatie je veel inspanning kost. Trek je even terug in een rustige omgeving en keer opgeladen terug om aan het gezelschap deel te nemen.
 • Zorg dat je toestellen optimaal staan ingesteld en dat je weet wat de mogelijkheden zijn van technische hulpmiddelen om beter te kunnen verstaan in gezelschap.

Het is je vast opgevallen dat deze factoren tijdens de feestdagen beïnvloed worden door rituelen en gebruiken. Bij kerst wordt er vaak een tafelindeling gemaakt en wordt er gegeten bij kaarslicht. Als je de organisator op tijd benadert en concreet je behoeften benoemt kan er rekening met je gehouden kan worden. Misschien voel jij je bezwaard een verzoek te doen. Maar een voorstel om van plaats te wisselen aan tafel, kan door een ander ook als geroepen komen. Het brengt het gezelschap weer in beweging. Met het aangeven van je eigen grenzen geef je een goed voorbeeld aan een ander.

Laat mij weten in het commentaarveld hieronder: Waar houd jij rekening mee om te genieten van de feestdagen? Plaats een reactie hieronder om jouw tips te delen met mij en de andere lezers! En neem de tijd om tips van anderen te lezen om nieuwe ideeën op te doen!

Geniet van de maand december!

Warme groet,

Ernestine van de Pol
ViaKlank

PS. DEEL dit artikel  met jouw netwerk, door op de social media knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren en zij fijne feestdagen ervaren.

Een gedachte over “Zes luistertips voor de feestdagen

 1. Een gesprekssituatie in gezelschap is voor mij geen probleem meer. Ik ben gehoortoestel dragend. Slechthorend vanaf geboorte. Voor mij was het training,training en nog eens training. Nu kan ik alles volgen bij een gesprek in gezelschap. Puur de training heb ik zelf gedaan, geen begeleiding je moet er gewoon zelf mee bezig zijn. Je wilt beter worden dus, moet je het zelf doen. Niemand anders kan het voor je doen, alleen jezelf. Fouten maak je toch tijdens een gesprek. Let vooral tijdens het gesprek op de mimiek van je gesprek partner, dan zie je snel wat je fout uit spreekt. En geef aan dat je slechthorend bent.
  Ik gaf vaak mijn gehoor toestellen de schuld van het verkeerde geluid, een goed excuus dus. Nu heb ik nergens problemen meer met het gesprek. En als ik wat mis, zie ik vanzelf wel wat. Een hoge zelf discipline moet je hebben, en doorzetten. Als je niets doet, gebeurt er ook niets, simpel.
  Vriendelijke groet, Hans van Hartskamp
  http://www.debesteprijsgarantieschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *